Kako pripremiti namještaj za transport i skladištenje?

namjestaj

Možda ste u postupku selidbe i nemate gdje smjestiti sav namještaj koji imate. Ako ste se odlučili za skladištenje bilo bi dobro da znate kako pravilno zaštiti namještaj prije transporta. Prateći ove savjete za zaštitu namještaja moći ćete zaštititi bilo koji komad namještaja, bez obzira na materijal od kojeg je napravljen. Trebate zaštiti sav namještaj, bilo da su to stolovi i  stolice, trosjed, ormari ili se možda radi o neprocjenjivom obiteljskom naslijeđu.

Koraci za zaštitu namještaja

1. Sve temeljito očistite

Postoje koraci koje možete poduzeti kako biste zaštitili namještaj. Nužno je osigurati da je sve čisto, suho i dobro zaštićeno.

Zaštitite namještaj za skladištenje tako da nikada ne stavljate prljave predmete u skladište. Ne samo da će neugodni mirisi doprijeti do drugih komada namještaja, već će čišćenje također značajno smanjiti mogućnost plijesni i količine prašine u vašem skladišnom prostoru.

S drvenim ili plastičnim namještajem koristite blaga sredstva za čišćenje i vodu. Za posebne drvene dijelove, a posebno za starine, upotrijebite sredstvo za čišćenje drveta kako biste zaštitili postojeće završne obloge na drvetu.

Obavezno očistite i predmete od tkanine poput kauča ili jastuka za sjedenje sredstvom za čišćenje tkanine. Prije nego što počnete pakirati, provjerite je li sve potpuno suho.

Polirajte sve metalne dijelove krpom za poliranje i sredstvom za čišćenje metala. Ovaj će korak pomoći ukloniti svu postojeću oksidaciju i odgoditi stvaranje mrlja.

2. Rastavite sve što možete

Prije premještanja namještaja s izvornog mjesta, rastavite sve što možete. To uključuje stolove, police za knjige, stolice i još mnogo toga. Ovaj dodatni korak znatno će olakšati pakiranje namještaja, a također će smanjiti vjerojatnost da se bilo što razbije ili ogrebe. Sve vijke, imbus ključeve i ostale sitnice stavite u označenu vreću koja će biti pohranjena uz komad namještaja kojem pripada.

3. Pripremite namještaj za dugotrajno skladištenje

Provjerite je li sve u potpunosti pokriveno, što uključuje i pod. Prije nego što stavite bilo što u svoj prostor za odlaganje, položite debele plastične folije na pod kako biste spriječili da vlaga s poda ne ide u vaš namještaj.

Također, nikada ne stavljajte namještaj u skladište nepokriven. Upotrijebite stare plahte, pokrivače, krpe ili plastičnu foliju kako biste pokrili dijelove i zaštitili ih od prašine i vlage. Pazite da namještaj ne omotate debelim plastičnim pokrivačima koji će zadržati vlagu jer to može stvoriti kondenzaciju i vaš namještaj bi mogao na kraju nabubriti. Zamotajte namještaj tako da može disati labavim prevlačenjem materijala preko namještaja.

4. Zaštitite staklene predmete

Razumljivo, staklene police i ogledala zahtijevaju neke dodatne mjere opreza. Prvo omotajte staklo papirom za pakiranje. Papir nemojte lijepiti izravno na staklo jer će vam kasnije biti problem očistiti ostatke ljepila.

Nakon toga, ili prekrijte staklo zaštitnim omotom od mjehurića ili stavite cijeli predmet u kutiju radi dodatne sigurnosti. Koristite kutiju koja je duga i široka, ali relativno ravna, slična obliku samog stakla.

Kako vam možemo pomoći?

Tvrtka Northwestern pruža usluge skladištenja, ali i organizacije selidbe i transporta. Trebate li savjet ili želite sve prepustiti našim stručnjacima, obratite nam se bez ustručavanja.

nazovite odmah